Visites comentades breus que el Museu ofereix als visitants. Es programen habitualment en caps de setmana i festius. Cadascuna d’elles aborda un aspecte concret del ferrocarril al nostre país i representa una gran oportunitat per conèixer i gaudir de primera mà els elements del patrimoni ferroviari que es conserven a l’equipament patrimonial.
 


Talgo, innovació ferroviària

Talgo, innovació ferroviària

Una visita dinàmica on podrem conèixer la història de TALGO, una empresa ferroviària puntera. Coneixerem algunes de les locomotores dièsel emblemàtiques que es conserven al Museu i la gran revolució que van significar els Talgo des de la seva aparició fins al dia d'avui. També podrem accedir a l'interior del TALGO II, un autèntic viatge al passat carregat de nostàlgia.

 
Els Indians i els inics del ferrocarril

Els “Indians” i els inics del ferrocarril

Visita que destaca la contribució dels "Indians" com Francesc Gumà i Ferran o Miquel Biada, figures claus que, amb el capital obtingut a l’altra banda de l’atlàntic, van transformar el país o ciutats com Vilanova i la Geltrú. Es revisaran els seus èxits, com l'arribada del ferrocarril, i s'explorarà el seu llegat en infraestructures modernes com la línia ferroviària actual o els túnels del Garraf.

 
El petit taller de trens de Vilanova

El petit taller de trens de Vilanova

Activitat/Taller on podreu construir la vostra pròpia maqueta de tren de paper i emproar-vos-la a casa. Coneixerem la història i les característiques del tren que muntem i la importantíssima labor dels Tallers ferroviaris de reparació.

 
Els amples de via

Els amples de via

Amb l’informe Subercase s’establia que l’ample de via a Espanya havia de ser de sis peus castellans o el que és el mateix 1,672 mm. Posteriorment, es va estandarditzar a 1668 mm. una decisió que va modelar la nostra xarxa ferroviària fins al dia d’avui,

Coneixerem els diferents amples de via més rellevants que existeixen al món, el perquè de les seves especificacions i els que conviuen avui dia al nostre país.

 
Harlan, més que un tren

Harlan, més que un tren

Amb aquesta activitat podrem conèixer la història de la construcció de la línia ferroviària entre Barcelona i Vilanova on podreu pujar a l’únic cotxe de viatgers original de 1881 que es conserva, el revolucionari Harlan. També coneixereu la iniciativa del seu promotor, Francesc Gumà i Ferran i els elements originals adquirits per a la seva construcció.

 
Cotxes saló i els viatges de luxe

Cotxes saló i els viatges de luxe

Coneixerem els cotxes Saló que es conserva al Museu, expressament construïts amb l’objectiu que els directius de les companyies ferroviàries poguessin desplaçar-se amb totes les comoditats a qualsevol punt de la línia que fos necessari, un clar exemple dels viatges de luxe al segle XX.

 
Les mercaderies per ferrocarril, un transport poc conegut

Les mercaderies per ferrocarril, un transport poc conegut

Coneix el transport per mercaderies, la seva història i quines són els seus avantatges envers altres mètodes de transport.

En els inicis del ferrocarril, l’objectiu principal d’aquest mitjà de transport era poder transportar productes des dels punts on s’aconseguien les matèries primeres fins a les fàbriques i després transportar-les als ports i metròpolis per a la seva comercialització. Aquesta concepció ha evolucionat fins avui dia i ha resultat en el mitjà de transport més sostenible que existeix.

 
La Santa Fe, una catalana potent

La Santa Fe, una catalana potent

En el fons patrimonial que té el Museu del ferrocarril de Catalunya hi ha elements que, al seu dia, van ser cabdals per al funcionament del sistema ferroviari al nostre país. De tot el conjunt, la col·lecció de locomotores de vapor és, pot ser, l’apartat més important i conegut.

Amb aquesta visita ens detindrem a conèixer una de les locomotores més conegudes i emblemàtiques del segle XX al nostre país, la Santa Fe.

 
Anem de Passeig, avui entre vies

Anem de Passeig, avui entre vies

Una aproximació a la infraestructura i el diferents elements del món del ferrocarril, el seu funcionament i el seu paper com a mitjà de transport, segur i sostenible i de futur.

Habitualment quan es parla de ferrocarril, tothom pensa en els trens, és dir en els vehicles ferroviaris, els quals representen una part necessària de tot un sistema que el formen també les vies, les travesses, els ponts, la senyalització i altres elements que amb aquesta visita podrem conèixer.

 
Els passos a nivell

Els passos a nivell

Entendrem com funciona un Pas a nivell i perquè serveix, alhora que divulgarem aspectes de seguretat com les distàncies a mantenir envers un tren, seguir les indicacions de seguretat i conèixer el funcionament d’alguns elements que serveixen per a la nostra pròpia protecció.

 
Josep Maria Subirachs i Julio Bono, els frisos escultòrics de Barcelona Sants

Josep Maria Subirachs i Julio Bono, els frisos escultòrics de Barcelona Sants

No és molt coneguda la relació que el ferrocarril guarda amb l’art. Moltes estacions o bé són considerades oficialment “Monuments artístics i històrics” o tenen aquesta consideració però sense el títol oficial. A moltes d’elles trobem obres artístiques, habitualment escultures, encarregades expressament per la companyia ferroviària, per ambientar-les o com un element per al gaudi de les persones que les transiten diàriament. Coneixerem dos frisos escultòrics emblemàtics de l’estació de Sants i les sorpreses que amaguen.